taal en rekenniveau slecht
Brenda Houweling
08/06/2023
2 min
0

Blog n.a.v. Recent Nieuwsartikelen over het Rekenniveau in Nederland: Het Belang van het Stimuleren van Rekenvaardigheden bij Kleuters

08/06/2023
2 min
0

Recente nieuwsartikelen, zoals die gepubliceerd op RTL Nieuws, Onderwijsinspectie.nl, De Telegraaf en NU.nl, hebben de bezorgdheid geuit over het taal- en rekenniveau van Nederlandse leerlingen. Deze artikelen hebben de discussie aangewakkerd over de cruciale stappen die worden gemist in het kleuteronderwijs als het gaat om het ontwikkelen van rekenvaardigheden. Als onafhankelijk rekenspecialist, Brenda Houweling, wil ik dieper ingaan op deze kwestie en het belang benadrukken van het stimuleren van rekenvaardigheden bij kleuters. In dit blogartikel zullen we bespreken waarom de vroege jaren zo belangrijk zijn en hoe ouders een waardevolle rol kunnen spelen in het bevorderen van rekenvaardigheden bij kleuters.

1. Fundamenten leggen:

De kleuterfase is een cruciale periode waarin kinderen hun rekenbasisvaardigheden ontwikkelen. Het leggen van een stevig fundament in deze fundamentele rekenprincipes is essentieel voor verdere groei en succes in wiskunde. Zoals aangehaald in de recente nieuwsartikelen, is er bezorgdheid dat deze basisvaardigheden vaak onvoldoende ontwikkeld zijn. Ouders kunnen een sleutelrol spelen door kleuters te begeleiden en te ondersteunen bij het verkennen en begrijpen van deze basisvaardigheden.

2. Spelenderwijs leren:

Voor kleuters is spel de natuurlijke manier van leren. Ouders kunnen rekenvaardigheden integreren in spelactiviteiten om kleuters enthousiast te maken en hun interesse in wiskunde te stimuleren. Denk aan het spelen van educatieve bordspellen die tellen en getalbegrip bevorderen, het gebruiken van manipulatief materiaal zoals blokken of tellers om concepten zoals tellen en sorteren te verkennen, en het benutten van dagelijkse situaties om meetkundige en ruimtelijke begrippen te introduceren. Spelenderwijs leren maakt wiskunde leuk en helpt kleuters om op een natuurlijke manier rekenkundige concepten te begrijpen.

3. Ouderbetrokkenheid:

Ouders spelen een cruciale rol bij het stimuleren van rekenvaardigheden bij kleuters. Door betrokken te zijn bij het leerproces en een ondersteunende omgeving te bieden, kunnen ouders de rekenontwikkeling van hun kinderen stimuleren. Dit kan worden bereikt door dagelijkse routines en activiteiten te benutten om rekenvaardigheden toe te passen, zoals het tellen van voorwerpen tijdens het opruimen van speelgoed of het benoemen van vormen tijdens het koken. Ouderbetrokkenheid toont kleuters het belang van wiskunde en moedigt hen aan om hun rekenvaardigheden verder te ontwikkelen.

Conclusie:

Het stimuleren van rekenvaardigheden bij kleuters legt de basis voor hun verdere succes in wiskunde en leren. Als ouders hebben we de unieke kans om een positieve invloed te hebben op de rekenontwikkeling van onze kleuters. Door een stevig fundament te leggen, spelenderwijs leren te bevorderen en actief betrokken te zijn, kunnen we kleuters helpen om met vertrouwen en enthousiasme de wereld van wiskunde te verkennen.

Wil je meer weten?

Als je meer wilt weten over effectieve manieren om rekenvaardigheden bij kleuters te stimuleren, nodig ik je uit om een kijkje te nemen op onze website, Passendrekenen.nl. We bieden programma's aan die ouders leren hoe ze hun kinderen kunnen begeleiden in het ontwikkelen van rekenvaardigheden. Daarnaast hebben we een gratis e-book genaamd "Goed Starten", waarin we het belang van vroeg starten met het ontwikkelen van rekenvaardigheden benadrukken. Klik hier om het e-book te downloaden en ontdek hoe je jouw kleuter kunt helpen een sterke rekenbasis te leggen.

Reacties