Pannenkoekendag
Brenda Houweling
09/26/2023
1 min
0

Nationale pannenkoekendag: Kansen voor een leuke rekenles!

09/26/2023
1 min
0


Het is nationale pannenkoekendag, een van die dagen waarop je in Nederland niet kunt ontsnappen aan de geur van heerlijke pannenkoeken die in de keukens worden gebakken. Voor ouders van basisschoolleerlingen en leerkrachten biedt deze dag echter veel meer dan alleen een smakelijke traktatie. Het is een kans om rekenlessen tot leven te brengen en de kinderen te betrekken bij een wereld van cijfers op een creatieve en smakelijke manier.

Kleuters:

Zelfs de jongste kleuters kunnen meedoen aan het plezier van nationale pannenkoekendag. Laat ze meehelpen met het afsnijden van de boter of het toevoegen van de melk. Terwijl ze dat doen, kunnen ze leren over meten en tellen. Hoeveel pannenkoeken hebben we gemaakt uit Ć©Ć©n pak? Hoeveel borden hebben we nodig op tafel? Welk bestek hebben we nodig en waar leggen we dat neer? Het is een gelegenheid om te ontdekken en te leren terwijl ze actief betrokken zijn bij het bakproces.

Groep 3 tot en met 5:

Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze meer verantwoordelijkheden krijgen in de keuken. Laat hen de ingrediƫnten afmeten en leren over verschillende maateenheden. Ze kunnen ontdekken hoeveel kopjes bloem er nodig zijn of hoeveel eetlepels suiker er in het beslag moeten. Of zelf de boodschappen laten doen en bedenken hoeveel ze nodig hebben.

Dit geeft hun niet alleen praktische kennis over koken, maar het versterkt ook hun rekenvaardigheden op een leuke manier.

Groep 6 en 7:

Nu wordt het echt interessant! Lukt het ze zelf om de pannenkoeken te bakken? Als we 4 pakken beslag hebben, hoeveel melk, boter en eieren zijn nodig? Laat kinderen berekenen hoeveel pannenkoeken gemiddeld uit Ć©Ć©n pak beslag gemaakt kunnen worden. Ze kunnen rekenkundige formules toepassen. Dit zal hen helpen begrijpen hoe rekenen een rol speelt in dagelijkse situaties en hoe wiskunde praktisch kan worden toegepast.

Groep 8:

Voor de oudere leerlingen in groep 8 is nationale pannenkoekendag niet alleen een gelegenheid om te leren, maar ook om te ondernemen. Als ze geld willen verdienen voor het schoolkamp, kunnen ze de kosten per pannenkoek berekenen. Hoeveel hebben ze uitgegeven aan ingrediƫnten? Hoeveel moeten ze per pannenkoek vragen om winst te maken? Dit kan een waardevolle les zijn in ondernemerschap en financiƫle geletterdheid.

Het vieren van nationale pannenkoekendag gaat dus verder dan alleen het genieten van een smakelijke maaltijd. Het biedt een schat aan leermogelijkheden voor kinderen van alle leeftijden. Het is een gelegenheid om rekenvaardigheden op te bouwen, praktisch rekenen toe te passen en zelfs ondernemerschap te ontdekken. Dus, ouders en leerkrachten, laten we samen genieten van het bakken van pannenkoeken en de waardevolle lessen die deze heerlijke traditie met zich meebrengt. Het is een mooie kans om met elkaar te verbinden en te leren, terwijl we gezellig samen nationale pannenkoekendag vieren!

Reacties